15 syarikat telefon pintar terbaik

Tempat

Nama

Penilaian Ciri

Firma telefon pintar yang paling murah: anggaran sehingga 5,000 Rubel

1 Terbang Pilihan terbaik bajet telefon pintar
2 Alcatel Harga yang menggalakkan
3 ZTE Julat model yang paling luas
4 Doogee Reka bentuk yang mahal

Firma telefon pintar terbaik: anggaran sehingga 10,000 rubel

1 Xiaomi Telefon pintar menjual sehingga 10,000 rubel
2 Meizu Sistem operasi yang terbaik
3 ASUS Pengeluar terbaik untuk pengguna purata.
4 Huawei Optik berkualiti tinggi

Firma telefon pintar terbaik: anggaran sehingga 20.000 Rubel

1 Samsung Telefon Pintar Teratas di Dunia
2 Huawei Telefon pintar yang paling bergaya
3 Xiaomi Nisbah harga / prestasi terbaik

Syarikat telefon pintar premium terbaik

1 Samsung Alat perdana terbaik di dunia
2 Apple Telefon pintar yang paling dikehendaki
3 Sony Model asal
4 Oneplus Harga yang paling menyenangkan

Topik telefon pintar telah dibangkitkan di laman web kami lebih daripada sekali. Kami memilih peranti kos rendah, telefon kamera, telefon pintar dan perahu yang berpenghuni. Tetapi semua ini adalah contoh khusus. Dan bagaimana jika anda melihat lebih banyak di peringkat global? Pertimbangkan bukan peranti khusus, tetapi pengeluar secara keseluruhan.

Keadaan ini agak menarik. Ya, banyak pengeluar cuba menutup semua bidang pembinaan telefon pintar sekaligus, menghasilkan peranti untuk keperluan yang berbeza, tetapi majoriti besar memiliki ciri-ciri mereka sendiri. Seseorang terlibat dalam pembebasan peranti premium sahaja, yang lain menghasilkan telefon pintar yang selamat. Walau bagaimanapun, kami akan terus jalan yang terbukti dan membahagikan syarikat dengan kos purata produk mereka. Sudah tentu, beberapa peserta, seperti Samsung, akan muncul beberapa kali disebabkan oleh fakta bahawa telefon pintar mereka meliputi hampir seluruh julat harga. Tetapi ini tidak menjadi semakin kusam.

Tetapi cukup untuk bosan. Mari pergi!

Firma telefon pintar yang paling murah: anggaran sehingga 5,000 Rubel

Kami bermula dengan pengeluar telefon pintar ultra bajet. Di dalam kategori ini, adalah bernilai mengharapkan pengeluar China secara eksklusif, tetapi sebenarnya tiga daripada empat wakil ini hanya sebahagiannya kepada jiran Asia kita. Mengenai telefon pintar itu sendiri: kualiti pembina pada umumnya agak baik, dan dalam hal beberapa firma anda boleh bergantung pada perisian baru dan perkakasan yang agak kuat.

4 Doogee


Reka bentuk yang mahal
Negara: China
Penilaian (2019): 4.5

Sebuah syarikat China yang mengeluarkan telefon pintar yang bergaya dan cantik. Pengilang tidak teragak-agak untuk memanjakan pengguna dengan ciri-ciri inovatif seperti pengimbas cap jari, kamera dwi, ​​buka kunci muka, reka bentuk tanpa bingkai, skrin melengkung dan nisbah aspek trendi 18 hingga 9. Sisi lemah jenama ini adalah perisian berkualiti rendah. Syarikat itu tidak tergesa-gesa untuk membetulkan kelemahan firmware dan tidak menghinakan untuk melancarkan produk dengan perisian yang kasar, mentah.

Tetapi pengeluar telah berjaya menarik pembeli dengan harga terendah pada telefon pintar mereka. Sekiranya bukan untuk DOOGEE, anda tidak akan dapat membeli telefon bergaya dengan skrin melengkung la Samsung S8 + untuk 5000 rubel. Dan demi itu, pengguna dalam ulasan mengakui bahawa mereka memaafkan syarikat itu kerana kegagalan mereka dengan komponen perisian.

3 ZTE


Julat model yang paling luas
Negara: China
Penilaian (2019): 4.5

Tiga teratas hanya memukul pengeluar telefon pintar Cina. Tetapi tidak kerana ini, dia kekal di tempat ketiga. Syarikat ini juga menghasilkan pekerja negeri yang baik dan alat utama unggulan (contohnya, ZTE Axon 7), tetapi dalam jajaran harga yang menarik kepada kami, syarikat itu bukanlah telefon pintar terkuat. Dan pilihannya bukanlah yang paling luas. Secara umum, ini adalah peranti dengan paparan diagonal 5-5.5 inci dengan resolusi pepenjuru HD + tradisional. Satu-satunya perkara yang menyusahkan sedikit adalah peralihan yang belum terburu-buru kepada sistem operasi moden. Telefon pintar dijual dengan Android 7.1 sebelum dipasang, dan hanya yang baru keluar dengan Android 8 di dalamnya. Tetapi versi kelapan keluar beberapa lama dahulu. Dari ciri syarikat - kunci sentuh kawalan ringkas dalam bentuk bulatan dan dua mata.

Syarikat itu boleh dipercayai. Dari segi jualan, ZTE menduduki tangga ke-6 di dunia. Selain itu, petunjuk hanya berkembang.

2 Alcatel


Harga yang menggalakkan
Negara: Perancis
Penilaian (2019): 4.6

Memahami nasib syarikat Alcatel amat sukar. Ia dianjurkan pada tahun 1898 di Perancis. Pada tahun 2006, ia bergabung dengan American Lucent Technologies. Dan kemudian kepentingan mengawal dibeli oleh TCL Cina. Secara umum, sukar untuk memahami silsilah.

Lebih mudah difahami julat. Terdapat IDOL agak mahal, tetapi majoriti bernilai kurang daripada 6000-7000 rubel. Dan anda boleh mencari telefon pintar untuk 2 ribu rubel! Juga patut dipuji syarikat untuk pilihan pepenjuru yang besar: terdapat 4 ', dan 5' dan bahkan 5.5 'peranti. Pengisian itu dikehendaki. Pemproses yang dioptimumkan dari MediaTek, bateri berkapasiti (purata 2500 mAh), baik untuk harga kamera. Sistem operasi sedikit diperbaiki - ikon telah dikemas kini, beberapa cip berguna telah ditambah. Pada masa yang sama, sistem tidak dibebankan, ia berfungsi dengan cepat.


1 Terbang


Pilihan terbaik bajet telefon pintar
Negara: Rusia-UK
Penilaian (2019): 4.7

Fly adalah syarikat Rusia-British yang telah wujud sejak tahun 2002. Tidak seperti pesaing lain, ia telah melekat logo mudah pada penyelesaian siap sedia untuk pembangunan dan penjualannya sendiri. Pada tahun 2015, syarikat itu juga melancarkan jenama sub Wileyfox yang pakar dalam telefon pintar dengan OS Cyanogen di atas kapal. Kos mereka sedikit lebih tinggi daripada yang kita minati.

Pemilihan telefon pintar sangat besar. Dengan pemilihan telefon kepada 5 000 rubel. Anda akan ditawarkan 67 model! Pertama sekali, saya gembira bahawa "tiub" kelihatan lebih mahal daripada kos mereka. Reka bentuk ini menyenangkan, praktikal dan, jika boleh, mengikuti trend. Dengan cara ini, OS adalah agak segar - Android 7.1 atau Android 8 adalah baru. Terdapat banyak pilihan telefon dengan 4G LTE. Hanya sedikit kelemahan penggunaan Spreadtrum pemproses. Ya, antarmuka hampir tidak memperlambat, namun pengoptimuman aplikasi untuk arsitektur ini banyak yang diinginkan. Adalah baik bahawa baru-baru ini pengilang bertukar menjadi lebih dipercayai dan disesuaikan dengan komponen perisian popular dari Mediatek.


Firma telefon pintar terbaik: anggaran sehingga 10,000 rubel

Telefon pintar bernilai sehingga 10,000 rubel yang secara tradisinya adalah kelas bajet. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terima kasih kepada usaha pengeluar China, telefon pintar perkakasan dan perisian yang sangat berkualiti dan menarik telah menjadi tersedia untuk pembeli. Pada empat pengeluar utama yang akan kita lihat.

4 Huawei


Optik berkualiti tinggi
Negara: China
Penilaian (2019): 4.5

Ini adalah salah satu syarikat terbaik untuk pengeluaran telefon pintar, yang sepatutnya lebih disukai apabila memilih alat untuk 10,000 rubel. Pengilang Cina ini mempromosikan dua jenama - Kehormatan dan Huawei itu sendiri. Yang pertama direka untuk penonton muda dan dibezakan dengan penyelesaian reka bentuk yang berani, harga yang setia, pemadaman yang agak kuat, selfie dan kamera utama yang baik.

Telefon dengan logo Huawei kelihatan lebih terkawal, tetapi di dalamnya mereka mempunyai pengisian yang paling seimbang, di bawah kawalan yang ada dioptimumkan perisian yang berfungsi dengan stabil dan boleh dipercayai. Sekiranya anda ingin membeli telefon bimbit yang paling murah, lihatlah jenama Huawei. Banyak tinjauan positif hanya mengesahkan kata-kata ini.

3 ASUS


Pengeluar terbaik untuk pengguna purata.
Negara: China
Penilaian (2019): 4.5

ASUS - Syarikat Taiwan, yang diasaskan pada tahun 1989, telah menghasilkan senarai besar elektronik. Sebagai tambahan kepada telefon pintar dan tablet, syarikat itu terlibat dalam komputer riba, komponen komputer, peralatan dan banyak lagi.

Telefon pintar pada kos yang sama mempunyai ciri-ciri yang lebih mudah. Sebagai contoh, anda tidak dapat mencari ASUS untuk 8000 rubel dengan sensor cap jari, seperti Meizu dan Xiaomi. Prestasi juga sedikit lebih rendah. Walau bagaimanapun, kelemahan kecil ini mudah merangkumi kesederhanaan. Telefon pintar syarikat ini lebih mudah untuk dibeli, kerana ia dijual di hampir semua kedai offline. Mereka tidak perlu dijahit untuk operasi yang stabil. Anda hanya membeli kualiti, stabil, walaupun bukan penyelesaian yang paling produktif untuk wang waras, dengan mana anda tidak perlu repot. Jika kita bercakap tentang ciri-ciri.Gembira cengkerang berjenama. Segala-galanya cantik, berfungsi dan jelas. Terdapat model khas. Sebagai contoh, telefon pintar dengan penala TV atau dengan kamera hadapan yang sangat baik.

2 Meizu


Sistem operasi yang terbaik
Negara: China
Penilaian (2019): 4.7

Meizu sentiasa berada dalam kedudukan penangkapan. Telefon pintar mereka sangat baik, tetapi jumlah jualan dan pangkalan kipasnya agak kecil berbanding dengan Xiaomi. Tetapi anda boleh mencari kesalahan dengan telefon pintar hanya beberapa kali - contohnya, pemproses MediaTek pada kebanyakan model dan ketidakseimbangan pengisian. Malangnya, syarikat itu tidak mempunyai akses kepada penyelesaian Qualcomm untuk masa yang lama, yang bermaksud ia tidak dapat menawarkan peminatnya beberapa teknologi canggih. Juga, telefon jenama Cina ini tidak mempunyai keharmonian dalam perkakasan. Dekat pemproses berkuasa boleh berdiri bateri berkuasa rendah dan tidak ada modul 4G. Pada tahun 2018, keadaan berubah banyak.

Syarikat itu mula menggunakan pemproses terbaharu dari Kvalkom, mengimbangi pemadat dan terus membuat telefon pintar dengan gaya peribadi mereka sendiri, tetapi mengintip para gergasi. Jadi, "Meize" masih bukan model tunggal dengan "bang", seperti Apple, atau kes pelangi, seperti Kehormatan. Hampir semua telefon pintar syarikat itu adalah logam, dipasang dengan kualiti tinggi, berasa selesa di tangan. Ciri-ciri perkakasan, perlu diingat butang mTouch, yang bertindak sebagai pengimbas cap jari dan butang kawalan (tekan "rumah", sentuh "program / menu baru-baru ini", leret ke belakang). Kelihatan ringkas dan selesa untuk digunakan. Juga, peranti menonjol dengan kamera yang agak baik dan bunyi dalam fon kepala. Gembira sistem operasi. FlymeOS adalah minimalis, tetapi sangat berfungsi. Ya, dan dengan firmware tidak perlu huru-hara.

1 Xiaomi


Telefon pintar menjual sehingga 10,000 rubel
Negara: China
Penilaian (2019): 4.8

Xiaomi bukan untuk apa-apa yang dipanggil Apple Cina. Syarikat ini menghasilkan senarai besar barangan, termasuk ... beg pakaian pintar dan komputer riba. Dengan telefon pintar, hampir semuanya baik-baik saja. Pertama sekali, mereka menonjol untuk nisbah harga / prestasi cemerlang mereka. Untuk 10,000 Rubles, anda boleh mencari peranti dengan Snapdragon 636. Dan ini adalah penyelesaian yang sangat produktif. Di samping itu, semua telefon pintar menonjolkan satu modul komunikasi yang baik. Menyokong 4G LTE, Bluetooth segar, ketiga-tiga sistem navigasi. Ciri proprietari adalah kehadiran pelabuhan inframerah, yang mana ia mudah untuk mengawal perkakas rumah dan elektronik. Juga, orang Cina cuba memasang sebanyak mungkin bateri yang luas.

Sistem operasi MIUI adalah topik yang berasingan. Ia cantik dan berfungsi, tetapi sesetengahnya tidak menyukai perubahan baru-baru ini dalam penampilan, apabila syarikat Cina membuat beberapa ikon persegi, dan beberapa bulat. Dan sesetengahnya kelihatan seperti bulatan, tertulis dalam satu persegi. Nah, bahawa "Xiaomi" dengan cepat menghilangkan kealpaan ini dari desktop pengguna. Untuk menghidupkan semula sistem, anda perlu menunggu pembuat boot untuk membuka kunci, dan mungkin mengambil masa 15 hari.


Firma telefon pintar terbaik: anggaran sehingga 20.000 Rubel

Telefon pintar bernilai 15,000-20,000 rubel tergolong dalam kelas menengah. Di sini, apa yang dipanggil A-jenama dimainkan, menawarkan beberapa perkara yang sangat menarik. Yang mana - dibaca di bawah.

3 Xiaomi


Nisbah harga / prestasi terbaik
Negara: China
Penilaian (2019): 4.5

Dalam kategori sebelumnya, Xiaomi adalah pemimpin, tetapi dalam julat harga rata-rata mereka mempunyai pesaing yang sangat serius. Tetapi telefon pintar Cina tidak menjadi lebih buruk daripada ini. Di mana seluruh kelas pertengahan, Xiaomi - peranti atas-akhir. Sedikit lebih daripada 15,000 rubel anda boleh mendapatkan Mi Max 2 - phablet terbaik di pasaran. Tambah beberapa ribu lagi dan anda boleh memilih dari perdana. Ini termasuk Mi Mix 2S, Mi 8, Pocophone F1 dan lain-lain lagi. Mereka telah memasang generasi terbaru pemproses utama atau penyelesaian pra-top, memori operasi dan kekal yang banyak, kamera berkualiti tinggi.

Sebagai tambahan roti, pengilang menawarkan kecerdasan buatan, yang bertanggungjawab untuk memproses bingkai yang diambil dalam masa nyata, dan inovasi lain seperti pengisian cepat, modul NFC, membuka muka dan juga faktor bentuk slider (Xiaomi Mi Mix 3), di mana bahagian atas dengan kamera depan dan sensor lain. Penyelesaian teknikal ini telah membolehkan untuk menghilangkan banyak orang yang dibenci oleh monobrow dan menyimpan skrin pepenjuru yang besar dengan dimensi padat.

2 Huawei


Telefon pintar yang paling bergaya
Negara: China
Penilaian (2019): 4.6

Sehingga baru-baru ini, produk Huawei dikaitkan semata-mata dengan peranti berkualiti rendah murah. Tetapi baru-baru ini keadaan telah berubah secara radikal. Sekarang syarikat China menghasilkan rangkaian telefon pintar kecil tetapi sangat menarik dalam harga sehingga 20.000 rubel. Mereka menonjol reka bentuk pelik yang sangat baik. Kaca 2.5D sering digunakan.

Sebagai pemproses, mereka sendiri HiSilicon Kirin dan penyelesaian pihak ketiga dari Qualcomm digunakan, prestasi yang mencukupi bukan hanya untuk tugas harian, tetapi juga untuk yang spesifik di mana kuasa maksimum diperlukan. Anda tidak akan mengadu mengenai modul ingatan sama ada - orang Cina tidak menggunakan jumlah. Ramai model menggunakan modul kamera berkualiti tinggi, yang dibeli oleh syarikat dari Leica, pengeluar terkemuka optik yang boleh dipercayai untuk kamera. Terdapat telefon pintar dengan dua atau tiga kamera. Modul kedua digunakan untuk gambar b / w dan meningkatkan julat dinamik, yang pertama - untuk menangkap warna. Kemudian kedua-dua bingkai secara berkala bertumpu antara satu sama lain, dan imej akhir dicirikan dengan terperinci rumit, ketiadaan cahaya atau terlalu gelap daerah. Saya juga gembira bahawa pengeluar sering mengemaskini OS - model dengan Android 8.1 segar kini dijual.


1 Samsung


Telefon Pintar Teratas di Dunia
Negara: Korea Selatan
Penilaian (2019): 4.7

Dalam segmen harga ini, Samsung diwakili sekaligus oleh dua baris J dan A. Yang pertama adalah peranti bajet. Kira-kira 15,000 rubel anda boleh membeli J5 atau J7 2017. Talian A - kelas menengah. Dalam julat harga kami mendapat wakil muda dari A3 dan A5. Sudah tentu, masih terdapat model 2016 yang dijual, tetapi mereka kurang relevan sekarang.

Garis kemas kini mempunyai beberapa ciri umum sekaligus. Pertama, reka bentuk yang sama. Sudut bulat yang sederhana, kaca 2.5D. Selain itu, bangunan-bangunan itu telah memperoleh perlindungan habuk dan kelembapan, yang mana syarikat lain dalam julat harga ini tidak boleh bermegah. Kedua, skrin jenama SuperAMOLED yang menyokong fungsi sok-on-display. Ketiga, sokongan untuk Samsung Pay. Dan yang terakhir mungkin merupakan hujah utama yang memihak kepada syarikat Korea. Juga patut memuji para pemaju untuk shell terkini. Sekarang ia kelihatan jauh lebih baik dan mudah tanpa kehilangan fungsinya.

Syarikat telefon pintar premium terbaik

Peranti teratas - kasta berasingan. Prestasi tidak penting di sini, kerana di semua wakil kelas itu adalah berlebihan. Kamera tidak begitu penting - mereka mengambil semuanya ditambah atau tolak sama. Apa yang penting ialah cip jenama dan hubungan pengeluar kepada pembeli. Yang terbaik dari yang terbaik secara tradisional dikumpulkan dalam ranking.

4 Oneplus


Harga yang paling menyenangkan
Negara: China
Penilaian (2019): 4.5

Syarikat Cina yang boleh dipercayai yang hanya menghasilkan perdana. Dan mereka semua sangat baik: pengeluar menggunakan teknologi terkini, bekerja dengan terperinci nuansa perisian, tidak berhemat pada komponen berkualiti tinggi. Pada masa yang sama, telefon pintar dengan logo syarikat ini dicirikan oleh tag harga yang setia. Telefon yang boleh dipercayai dengan pemproses yang paling produktif boleh dibeli untuk wang waras tanpa membelanjakan pada jenama dan nama hebat. Itulah sebabnya ia adalah salah satu syarikat terbaik dengan produk murah.

Telefon pintar pengeluar ini mempunyai kamera sejuk dan skrin yang sangat baik, autonomi yang baik dan set lengkap antara muka tanpa wayar. Kesilapan untuk mencari di dalamnya adalah sukar. Dalam ulasan, pemilik peranti dari Oneplus bercakap negatif hanya mengenai bunyi yang tenang di fon kepala. Di mana-mana fon kepala yang disambungkan ke telefon pintar dari 1+.

3 Sony


Model asal
Negara: Jepun
Penilaian (2019): 4.7

Sony tidak memerlukan pengenalan.Syarikat telah berada di pasaran selama lebih dari satu dekad dan menawarkan pelbagai jenis peranti yang sangat menarik dan bermutu tinggi. Telefon pintar - bukan arah utama kerja, tetapi perdana Jepun sangat aneh. Reka bentuk kasar, dengan sudut tajam. Tombol kuasa, juga dikenali sebagai pengimbas cap jari, terletak di sebelah sampingan, yang tidak berlaku dengan pengilang lain. Juga Sony, pada masa ini, adalah satu-satunya syarikat yang menggunakan skrin 4K dalam peranti mereka. Penggunaan praktikal adalah ragu, tetapi bagaimana keren itu! Akhirnya, kita tidak boleh lupa bahawa Sony adalah salah satu pemimpin dalam pengeluaran peralatan foto dan video. Mereka juga melengkapkan perdana mereka dengan modul yang mampu menangkap video perlahan-bergerak pada kekerapan 960 bingkai sesaat. Sekali lagi, satu-satunya di dunia, ya.

2 Apple


Telefon pintar yang paling dikehendaki
Negara: Amerika Syarikat
Penilaian (2019): 4.8

Bercakap mengenai Apple sentiasa istimewa. Syarikat ini tidak boleh dibandingkan langsung dengan pesaing. Ya, mereka sangat mahal. Ya, reka bentuk tidak sepadan dengan trend semasa (kecuali iPhone X). Dan ya, terdapat banyak sekatan pada iPhone. Tetapi "Apple Magic" melakukan tugasnya.

Walaupun dengan reka bentuk tiga tahun lalu, peranti kelihatan hebat. Bukan "perkakasan" yang paling produktif dengan mudah dibayar oleh pengoptimuman proprietari sistem operasi iOS. Kamera. iPhone sentiasa menjadi salah satu tanda aras dalam dunia fotografi mudah alih. Kualiti gambar adalah sangat bagus. Apa lagi? Contohnya, pemikiran ekosistem. Memutuskan untuk membeli iPad? Tidak perlu biola dengan penyesuaian. Sistem ini secara automatik akan menentukan bahawa iPhone anda sudah hampir dan pemindahan tetapan dari itu. Perkara-perkara kecil, tetapi kerana mereka gambaran keseluruhannya.

Di samping itu, model terbaru mula menyokong pengecasan wayarles, dilindungi daripada air dan habuk, dan banyak lagi.


1 Samsung


Alat perdana terbaik di dunia
Negara: Korea Selatan
Penilaian (2019): 4.9

Berdasarkan laporan penganalisis terkini, Samsung memimpin jalan di pasaran telefon pintar. Dan bukan peranan terakhir ini memainkan peranan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Galaxy S9 dan Nota 8 adalah peranti yang sangat luar biasa. Nisbah skrin ialah 18: 9, pembiakan warna yang sangat baik, tepi melengkung - semuanya kelihatan baik-baik saja. Selain itu, Note 8 mempunyai stylus, yang boleh membekalkan telefon pintar 3-4 di pasaran. Anda tidak perlu bercakap mengenai prestasi - semuanya adalah kedudukan tertinggi. Malah sebelum perdana tahun lepas (Edge S6 dan S6) masih relevan, apatah lagi generasi ketujuh. Ciri-ciri syarikat, pertama sekali, perlu diperhatikan, tentu saja, Samsung Pay, yang mana anda boleh membayar walaupun di terminal tanpa sokongan untuk pembayaran tanpa sentuh. Terdapat perlindungan dari habuk dan kelembapan. Pengecasan tanpa wayar yang pantas - ini adalah kombinasi yang tiada siapa lagi yang menawarkan. Kelemahan utama perwujudan Korea adalah kos. Bagi sesetengah peranti perlu membayar sekitar 75-80 ribu rubel.


Undian popular - yang merupakan pengeluar telefon pintar terbaik
Kami mengundi!
Jumlah undian: 215
Perhatian! Maklumat di atas bukan panduan untuk pembelian anda. Untuk sebarang nasihat, sila hubungi pakar!

Tambah komen

  • bowtiesenyumketawamemerahsmileysantaisenyum
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesmemerahlegaberpuas hatisenyum
   mengenyitstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyestersenyummenciumstuck_out_tonguetidur
   bimbangfrowningkesakitanopen_mouthgrimacingkeliruhushed
   tanpa ekspresitidak terpakaisweat_smilepeluhkecewalelahpensive
   kecewadimalukantakutcold_sweatbersabarmenangisteruk
   kegembiraanterkejutmenjerittired_facemarahkemarahankemenangan
   mengantukyumtopengcermin mata hitamdizzy_faceimpsmiling_imp
   neutral_faceno_mouthtidak bersalah

Penilaian

Bagaimana untuk memilih

Ulasan